?

Varer HPV vaksinen livet ut?

Kvinne 20 . 01 November 2019
Spørsmål

Hei. Jeg har et spørsmål angående hpv-vaksine. Jeg tok tre doser av den nesten med en gang den kom ut, altså for rundt 8-9 år siden. lurer på om man må ta påfyll eller om dosen varer livet ut, samtidig har jeg hørt at det er kommet en ny og bedre form for hpv-vaksine. er det slik at vi som fikk den første utgaven burde ta den nye ? isåfall hvor og når kan man få det gjort?

Kvinne (20)
Fagperson svarer

 Hei

Så flott at du har tatt 3 doser med HPV-vaksinen. HPV er en forkortelse for humant papillomavirus.

Du skriver du tok dosene for 8-9 år siden, da regner jeg med det var Cervarix-vaksinen du fikk. Den beskytter mot to HPV-virus. Har du alle tre dosene har du full beskyttelse og trenger ikke påfyll senere i livet.

Det er riktig som du sier at det har kommet en nyere HPV-vaksine. Den heter Gardasil 9 og beskytter mot 9 forskjellige HPV-virus.

Du er vaksinert mot de to HPV-virusene som hyppigst gir kreft. Det du ikke er dekket for er dem som kan gi kjønnsvorter.

Mitt beste råd er å bruke kondom ved nye partnere samt ta celleprøve fra livmorhalsen fra fylte 25 år (hvert tredje år). Men dersom du likevel ønsker Gardasil 9, må du bestille time hos fastlegen din for resept. Den koster til sammen mellom 3000-4000 kroner.

Legger ved spørsmål og svar om HPV-vaksinen fra sex og samfunn sin hjemmeside.

 

Med vennlig hilsen

Helsesykepleier, SiO Helse

 

 

 
Finner du ikke det du leter etter?